Verbod op designer drugs

verbod op designer drugs

In deze blog post behandelen we het onderwerp over een designer drugs verbod. Gaat dit verbod er echt komen?

Komt er echt een verbod op designer drugs?

Of er echt een verbod op designer drugs komt is inmiddels een feit met de wetgeving die de overheid wilt doorvoeren. Het blijft echter nog wel de vraag wanneer en hoe dit precies in zijn werk gaat. Ook is het natuurlijk de vraag welke designer drugs verboden gaan worden. In dit artikel nemen we je mee op zoek naar het antwoord op deze vragen.

Inhoudsopgave

Wat zijn designer drugs?

Designer drugs worden ook wel Research Chemicals of nieuwe psychoactieve stoffen genoemd. Deze stoffen hebben vaak dezelfde werking als de bekendere en klassieke drugs maar zijn echter nog niet opgenomen in de Opiumwet waardoor deze nog gewoon legaal verkrijgbaar zijn in Nederland. Deze stoffen vallen momenteel namelijk onder de warenwet. Momenteel kan je dus nog legaal Research Chemicals kopen maar dit kan dus binnenkort misschien veranderen.

Worden designer drugs verboden?

De overheid is momenteel bezig om een nieuwe wet door te voeren die verschillende soorten designer drugs op een nieuwe lijst kan plaatsen. Deze lijst wordt ook wel lijst 1a genoemd. Als deze wet wordt doorgevoerd zal het voor de overheid een stuk gemakkelijker worden om verschillende soorten nieuwe psychoactieve stofgroepen in één keer op deze lijst te plaatsen en daardoor dus illegaal te maken. Momenteel kunnen stoffen alleen nog maar individueel op de Opiumwet worden geplaatst waardoor producten gewoon een nieuwe variant kunnen maken.

Wanneer worden designer drugs verboden?

Het zal nog even duren voordat designer drugs verboden zullen worden. De wet is momenteel nog in voorbereidingen en dient eerst nog behandeld te worden in de tweede en eerste kamer. Er staat een plenair debat ingepland op 3 september 2023 over dit onderwerp. Het is dus nog even afwachten wat dit precies zal betekenen.

Welke designer drugs worden verboden?

Momenteel zijn er een aantal stofgroepen die op het lijstje staan om op de nieuwe lijst geplaatst te worden. Dit gaat om de volgende stofgroepen:

  • Stoffen afgeleid van 2-fenethylamine
  • Stofgroep Cannabimimetica / Synthetische cannaboïden
  • Stoffen afgeleid van 4-aminopiperidine

Er zijn een heleboel soorten designer drugs die onder deze stofgroepen vallen. Een aantal stoffen die bijvoorbeeld onder de 2-fenethylamine groep vallen zijn bijvoorbeeld 2MMC, 3CMC en 3MMC (deze staat momenteel al op lijst 2 van de Opiumwet).

De stofgroep Synthetische cannaboïden spreekt eigenlijk voor zich. Dit gaat namelijk over synthetische wiet. Bepaalde stoffen die onder de 4-aminopiperidine vallen zijn stoffen zoals bijvoorbeeld analogen van fentanyl.

Je kan meer informatie vinden over het wetsvoorstel op de website van de Tweede Kamer.

Dus niet alle designer drugs worden verboden?

Nee, niet alle designer drugs worden verboden. Zoals het er nu uit ziet worden dus alleen de eerder genoemde stofgroepen verboden. Deze stofgroepen vormen samen echter wel een enorm aantal designer drugs. En met de nieuwe wet in aantocht kan de overheid wel bepalen om andere stofgroepen ook op de nieuwe lijst te plaatsen zonder een lang wetstraject te volgen. Het is dus nog even afwachten wat dit betekent voor de toekomst.

Gaat een designer drugs verbod helpen?

Of een verbod op designer drugs gaat helpen is nog maar altijd de vraag. In het verleden is vaak gebleken dat een verbod weinig nut heeft en daardoor de gebruikers van bepaalde producten gewoon iets anders zullen gaan gebruiken. Ook drugs dealers zullen hier gunstig gebruik van maken aangezien zij hier dan natuurlijk een heleboel extra geld mee kunnen verdienen wanneer iets illegaal is. 

Wat is dan een goede oplossing?

Wij van Party Viber vinden iets verbieden altijd een slechte zet. Wij pleiten eigenlijk altijd al voor legalisering of een soort gedoogbeleid. Hierdoor bewaak je ook de zuiverheid van een product en valt het gebruik beter te monitoren. Wanneer je designer drugs gaat verboden verlies je eigenlijk al het zicht op de productie, zuiverheid en het gebruik van deze middelen. Ook spek je hiermee de criminelen die hier gunstig gebruik van zullen maken.

Kan ik nog wel designer drugs kopen?

Ja, je kan momenteel nog gewoon Research Chemicals kopen op de webshop van Party Viber. Wij houden continue alle verandering in de wetgeving in de gaten en zullen onze klanten en lezers ook op de hoogte houden hiervan. Mochten sommige designer drugs verboden worden dan zullen wij uiteraard stoppen met de verkoop van deze stoffen. Er zijn echter natuurlijk nog een heleboel andere alternatieven die wel gewoon legaal blijven die je gewoon bij ons kunt blijven bestellen.

Conclusie

Of een verbod op designer drugs nut gaat hebben valt zeer erg te betwijfelen. Het zal in ieder geval zeker zijn dat criminelen hier veel geld aan zullen verdienen en gebruikers gewoon over gaan op een ander middel of op minder zuivere producten verkocht door drugs dealers. Ook is het nog even afwachten wanneer de wet zal worden toegepast en wat de daadwerkelijke effecten hiervan zullen zijn. Wij van Party Viber zullen jullie in ieder geval op de hoogte houden van de ontwikkelingen rondom dit onderwerp.

Picture of Party Viber
Party Viber

Party Viber Blog

Welkom op het blog van Party Viber. Hier bespreken het laatste nieuws over Research Chemicals.

Recente berichten

Volg ons

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Winkelwagen
Scroll naar boven
Chat openen
1
Goeiedag 👋, ik sta je graag te woord. Kan ik je ergens mee helpen?